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Advisory Opinion #2012-08:  The 2012 Detroit City Charter Section 2-
106.4.,does not prohibit public servants ( elected officials) from receiving 
campaign donations from fundraisers and supporters as long as the 
donations are made and accepted in compliance with applicable state laws 
regarding elections.   

 
 

I. Procedural Background 
 

 Request for Advisory Opinion #2012-08 (the “Request”), is dated April 26, 2012 
and was received by the Board of Ethics (the “Board”) by electronic communication on 
the same date.    The Request was submitted by a current public servant as defined by 
Section 2-6-3 of the Detroit Ethics Ordinance (the “Ordinance”), who did not waive 
confidentiality with respect to identity.   
 
 At its meeting on May 22, 2012, the Board determined that the Request met the 
basic requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the 
Ordinance.  At this meeting, the Board reviewed a Preliminary Analysis of the Request. 
After consideration and discussion  of the issues presented, the Board  voted to issue this 
Advisory Opinion pursuant to Section 2-6-104(B)(3) of the Ordinance. 
 
II.       Facts Alleged In The Request 
 
In the Request, the Requestor states in summary as follows: 
 

Does the 2012 Detroit City Charter prohibit elected 
officials from accepting fundraising offers from supporters, 
wherein donations will be collected ? 

  
By this request, the Public Servant seeks an advisory opinion as to the 2012 Detroit City 
Charter regarding the Ethics provisions specifically Section 2-106.4.and seeks guidance  
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as to whether or not fund-raising events and donations are proper under the 2012  
Charter.   
 
III.  Applicable Charter Section and Ordinance Provisions 
 
The 2012 Detroit City Charter, at Section 2-105.A provides the following relevant 
definition:  

27. Public Servant means the Mayor, members of 
City Council, City Clerk, appointive officers, any 
member of a board, commission or other voting 
body established by either branch of City 
government  or this Charter and any appointee, 
employee or individual who provides services to the 
City within or outside of its offices or facilities 
pursuant to a personal services contract.  

 
Section 2.106.4 provides as follows: 
 

Section 2-106.2. Disclosures  
 

1. Except as otherwise provided by applicable law, a Public 
Servant who exercises significant authority shall disclose:  

d. Campaign contributions and expenditures, in accordance 
with applicable laws.  

Section 2.106.4 provides as follows: 
 

Section. 2-106.4. Gifts and Gratuities 
 
   A Public Servant shall not accept gifts, gratuities, 

honoria, or other things of value from any person or 
company doing business or seeking to do business 
with the City, is seeking official action from the 
City, has interest that could be substantially affected 
by the performance of the public servant’s official 
duties, or is registered as a lobbyist under applicable 
laws.     

 This prohibition shall not apply to: EXCEPTIONS 
1. An award publicly presented to a Public Servant by an individual, governmental body 
or non-governmental entity or organization in recognition of public service.  

2. Complimentary copies of trade publications, books, reports, pamphlets, calendars, 
periodicals or other informational materials.  

3. A gift received from a Public Servant’s relative or immediate family member, provided 
that the relative or immediate family member is not acting as a third party’s intermediary 
or an agent in an attempt to circumvent this article.  
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4. Admission or registration fee, travel expenses, entertainment, meals or refreshments 
that are furnished to the Public Servant: 1. (i) by the sponsor(s) of an event, appearance 
or ceremony which is related to official City business in connection with such an event, 
appearance or ceremony and to which one (1) or more of the public are invited;  

 or (ii) in connection with teaching, a speaking engagement or the provision of as-
sistance to an organization or another governmental entity as long as the City does not 
compensate the Public Servant for admission or registration fees, travel expenses, 
entertainment, meals or refreshments for the same activity.  

 
Section 2.106.7 provides as follows: 
 

Section. 2-106.7. Campaign Activities or Using City 
 Property During Working Hours  

 
Appointees, appointive officers and employees are 
prohibited from engaging in campaign activities using 
City property or engaging in such activity during working 
hours.  

The Mayor, City Council members and City Clerk are 
prohibited from soliciting appointees, appointive officers 
and employees to work on political campaign activities 
using City property or during working hours.  

 
IV.   Application of the Charter to the Facts Presented  
 
 The inquiry concerns the ethical obligations of elected officials and as such, they 
are “public servants” as that term is defined in the 2012 Detroit City Charter.  
Consequently, their conduct is governed by the 2012 Charter provisions. 
 
 Specifically, their conduct is governed by the gifts and gratuities provisions, 
Section 2-106.4, 2012 Detroit City Charter, if it is applicable to the facts presented.  The 
Section imposes a general prohibition on the acceptance of gifts or “other things of 
value” from “any person or company doing business or seeking to do business with the 
City, is seeking official action from the City, has interests that could be substantially 
affected by the performance of the public servant’s official duties, or is registered as a 
lobbyist under applicable laws.”  This section includes four limited exceptions to the 
prohibition:  awards publicly presented, complimentary materials or publications, gifts 
from relatives, and certain expenses occasioned by appearances related to city business.  
Outside of these exceptions, public servants are prohibited from accepting gifts or things 
of value from prohibited sources. 
 
 In addition the Request raises questions regarding political fund-raising, therefore 
two other provisions of the 2012 Charter specifically refer to campaign related activities.  
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 Section 2-106.2, provides that a “Public Servant who exercises significant 
authority shall disclose . . . campaign contributions and expenditures in accordance with 
applicable laws.”   
 Section 2-106.7 provides that elected officials, including are prohibited from 
soliciting appointive officers and employees to work on political campaign activities 
using City property during working hours.”   These provisions and there requirements are 
self-explanatory. 
 The Board finds that the gifts/ gratuity prohibition is not applicable to the facts 
presented. This section should not be construed to prohibit properly donated and received  
political contributions for both constitutional and statutory reasons. 
 
 Political contributions have long been deemed a form of protected speech.  
“Certainly, the use of funds to support a political candidate is "speech"; independent 
campaign expenditures constitute `political expression `at the core of our electoral 
process and of the First Amendment freedoms.' "  Buckley v. Valeo, 424 U. S. 1, 39 
(1976) (per curiam)(quoting Williams v Rhodes, 393 U. S. 23, 32 (1968)). 
 
 In addition, campaign contributions to candidates for local elected offices are 
governed by the Michigan Campaign Finance Act, MCL 169.201, et seq.  The act defines 
a candidate as a person who “files a fee, affidavit of incumbency, or nominating petition 
for public office” or “who receives a contribution, makes an expenditure . . . with a view 
to bring about the individual’s nomination or election to an elective office . . .”   MCL 
169.203 (1).    A contribution is defined as a “payment, gift, subscription, assessment, 
expenditure . . . or anything of ascertainable monetary value . . . made for the purpose of 
influencing the nomination or election of a candidate . . .”  MCL.169.204(1).  
Contribution also includes “the full purchase price of tickets or payment of an attendance 
fee for events such as dinners, luncheons, rallies, testimonials, and other fund-raising 
events . . .”  MCL 169.204(2).   
 
 Importantly, a candidate must form a candidate committee, which must include a 
treasurer, within ten days after becoming a candidate.  MCL 169.221 (1), (2).   In 
addition, the candidate must file a statement of organization within ten days of forming 
this committee.  MCL 169.224.  Contributions must be directed to this committee.  MCL 
169.221.    
 
 The act, which is designed to “regulate political activity; regulate campaign 
financing; to restrict campaign contributions and expenditures; to require campaign 
statements and reports,.” imposes extensive restrictions and reporting requirements 
governing campaign contributions.  MCL 169.101 et seq.  It is a thorough and 
comprehensive law. 
 
 The Home Rule Cities Act expressly states “no provisions of any city charter shall 
conflict with or contravene the provisions of any general law of the state.”  MCL 117.36.  
The provisions of the 2012 Charter should not be construed in a manner that conflicts 
with the provisions of the Michigan Campaign Act. 
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 The gifts and gratuities prohibition of the Charter would govern any gift or 
contribution not falling within the definition of contribution as defined within the 
Michigan Campaign Finance Act.   
 
  The Request does not specifically indicate that the “donations” referred to are 
intended for campaign activities.   If the donations are not for political purposes, then the 
receipt of such gifts would be governed by Section 2-106.4 of the 2012 Detroit City 
Charter and if received from a prohibited source, such gifts may be accepted only if they 
fall within one of the four exceptions to the rule.  Regarding donations not received from 
a prohibited source, the public servant is free to accept them.  If, however, the donations 
are designed for use in a political campaign, the receipt, reporting, and disbursement of 
such donations are governed by the Michigan Campaign Finance Act. and the public 
servant is permitted to accept them. 
   
V. Conclusion 
 

The 2012 Charter does not prohibit public servants from accepting  
donations and campaign contributions from supporters as long as their 
actions are in compliance with the Michigan Campaign Finance Act.   
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